088-1002600

Nieuws

Vrijstellingsregeling B-rijbewijs voor elektrische bestelauto

Goed nieuws voor ondernemers die gaan werken met elektrische bestelauto’s. Deze zullen worden vrijgesteld voor het goederenvervoer. Onlangs gaf de Commissie haar goedkeuring aan een verzoek om deze voertuigen te mogen besturen met een B-rijbewijs. De nieuwe vrijstellingsregeling zal naar verwachting ingaan in 2018.

Volledig elektrische bestelauto’s

De goedkeuring van de Commissie houdt in dat bepaalde elektrische voertuigen mogen worden uitgesloten van de Nederlandse rijbewijsregelgeving. Volledig elektrisch aangedreven motorvoertuigen zijn door hun benodigde accu’s zwaarder dan gewone voertuigen. Met de nieuwe regeling wordt een eerdere regeling uit 2010 vervangen. Die regeling bepaalde dat elektrische voertuigen tot 7,5 ton met een rijbewijs B mochten worden bestuurd.

Deze regeling kwam echter op 1 januari 2016 te vervallen. De ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) bepleitte een nieuwe regeling, maar daarvoor was de toestemming van de Commissie nodig. Die is er nu.

Speciale voorwaarden

Met het oog op de verkeersveiligheid is het besluit aan een aantal voorwaarden verbonden. Zo geldt de vrijstelling alleen voor voertuigen met een maximum massa van 4.250 kg. Verder geldt de ontheffing uitsluitend binnen Nederland en tot uiterlijk 31 december 2022. Voor het besturen van een elektrisch voertuig van meer dan 3.500 kg is bovendien een speciale rij-opleiding vereist. De bestuurder moet minstens vijf uur les hebben gevolgd.

Stimulerende maatregel

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht ongeveer negen tot tien maanden nodig te hebben om tot de nieuwe regeling te komen. Naar verwachting zal de vrijstellingsregeling medio 2018 ingaan. Voordat het zover is, moet er nog wel het één en ander gebeuren. Zo moet de rijbewijsregelgeving worden aangepast. Er dient een aangepaste rij-opleiding te komen en zal de regeling door de Commissie nauwkeurig worden gemonitord.

TLN is alvast zeer te spreken over het besluit. De ondernemersorganisatie verwacht dat de regeling het elektrisch vervoer van goederen in stedelijke gebieden zal stimuleren. Bovendien biedt het bedrijven de kans om hun voertuigen op een efficiëntere manier in te zetten.

Elektrische bestelauto’s verzekeren

Bent u van plan om binnenkort een elektrische bestelauto aan te gaan schaffen? Neem contact met ons op voor een passende verzekering.