088-1002600

Nieuws

Kansen van 3D printing voor transportbedrijven

U heeft de afgelopen jaren vast wel gehoord of gelezen over de mogelijkheden van 3D printing. Steeds meer bedrijven printen producten en de machines zijn ook voor consumenten betaalbaar geworden. Volgens sommige experts is 3D printing de derde industriële revolutie. Wist u dat deze technologie de komende jaren invloed gaat hebben op transportbedrijven? Hieronder leest u daar meer over.

Wat is 3D printing?

3D printing is een innovatieve techniek waarbij een printer op basis van een digitaal bestand (CAD tekening) een voorwerp maakt. Dit doet de printer door laagje voor laagje het voorwerp op te bouwen. De eerste patenten voor een 3D printer werden al 30 jaar geleden aangevraagd. De eerste 3D printer werd in 2000 getest en kostte 45.000 dollar. De ontwikkeling heeft sindsdien een vlucht genomen en de huidige apparaten zijn uitermate snel, accuraat en betrouwbaar. Er zijn al simpele consumentenprinters voor € 400,00.

Toepassingen van 3D printen

In steeds meer branches bewijst 3D printing haar waarde. Op het gebied van consumentenelektronica, de medische sector en de luchtvaart is een 3D printer inmiddels niet meer weg te denken. Speelgoed, oorbellen, iPad-hoesjes, protheses, kunstgebitten en bedieningsknopjes in vliegtuigen: ze worden tegenwoordig met een 3D printer gemaakt.

3D printing en de logistieke sector

Dat 3D printing geen hype is, daar zijn zelfs de sceptici het inmiddels over eens. In deze nieuwe branche gaat nu circa 10 miljard euro om en dit bedrag zal de komende jaren alleen maar groeien. Ook voor transportbedrijven gaat 3D printing invloed hebben. Nu worden grondstoffen en halffabricaten van fabriek naar fabriek gedistribueerd en gaan ze uiteindelijk op de boot, trein of weg naar de klant. Met een 3D printer zal dit minder nodig zijn, want een product kan op regionaal niveau worden gemaakt. Er zal dus een verschuiving komen in de distributie van goederen.

Moet een bedrijf nog wel een grote voorraad aanhouden en wat doet u met uw magazijn vol met reserve-onderdelen? U kunt ook een aantal 3D printers neerzetten en gaan produceren aan de hand van de vraag uit te markt. Het kunnen personaliseren van de eindproducten naar een ieders wens gaat steeds belangrijk worden.

Levering van grondstoffen

Een kans van de 3D printing industrie is dat er een toenemende vraag gaat komen naar grondstoffen voor printers. Deze zullen nog altijd vervoerd moeten worden. Ook liggen er veel kansen voor bedrijven die onderdelen gaan leveren voor de 3D markt. Denk hierbij aan spullen om gepersonaliseerde producten te fabriceren.

Kansen zien en pakken

Op korte termijn zal er weinig veranderen voor de transportsector, maar hopelijk zet dit artikel u aan het denken. Als u meer wilt weten over 3D printing, lees dan het rapport: ‘The impact of 3D printing on supply chain management’ geschreven voor TNO. Hierin hebben de onderzoekers de ontwikkelingen nu en in de toekomst grondig geanalyseerd.

Wilt u verder van gedachten wisselen over ontwikkelingen in de transportsector; onze adviseurs denken graag met u mee, onze affiniteit met wegtransport maakt ons daarmee onderscheidend!